lunes, 16 de enero de 2012

BARCELONA: Només volen revisar el seu DNI, però el detenen, li donen patades i li diuen “guarro de mierda”


En Guille D., un noi de 21 anys, anava en bicicleta per les Rambles de Barcelona. Es dirigia cap a casa quan passaven uns minuts de les tres de la matinada del 14 de gener. Portava una motxilla on hi duia la documentació i un pot petit amb una resina per a afinar l’arc del seu violí. De cop i volta un vehicle de la Guàrdia Urbana el va interceptar i li va ordenar que s’aturés. Un dels agents li va dir “guarro de mierda” i l’altre uniformat li va prendre la bicicleta i la va lligar a una farola. Els policies municipals li van demanar la documentació, però sense temps de treure-la de la motxilla ja l’estaven conduint cap a la comissaria de La Rambla. Allí va quedar sota custòdia dels agents a una sala contingua als calabossos. Els dos uniformats, després de preguntar-li despectivament si ja s’havia drogat (arrel de trobar el pot de resina per a l’arc del violí), van rebre el reforç d’un policia de paisà. Aquest últim agent es va posar uns guants de cuir i va propinar un fort cop de puny a la cara al detingut. El noi es va aixecar i va intentar defensar-se de l’agressió mitjançant una empenta, però l’agent de paisà el va fer caure a terra i els uniformats li van donar patades a les cames. Els agents, en veure que l’hematoma al cap provocat pel cop de puny s’inflamava van decidir el seu trasllat al CAP Drassanes, i segons consta a l’informe mèdic, va ser atès “en condició de detingut”. Tot seguit va ser de nou traslladat a la comissaria, on, malgrat estar acusat formalment dels delictes de resistència, desobediència i falta de respecte a agents de l’autoritat, va quedar oficialment en llibertat per haver-se pogut “identificar correctament amb el seu DNI”.
Denúncia al jutjat de guàrdia
Fonts jurídiques consultades per aquest setmanari han manifestat que el procediment emprat és del tot irregular, ja que si el noi es trobava detingut hauria d’haver estat traslladat a declarar davant del jutjat de guàrdia. Immediatament després d’abandonar les dependències policials –passades les 5 de la matinada–, en Guille va anar de nou a un centre sanitari, on va ser atès per un metge que va fer constar a l’informe mèdic que les ferides havien estat ocasionades per agents de policia. Tot seguit es va dirigir a la Ciutat de la Justícia, on va presentar una denúncia per les agressions rebudes i per haver estat detingut per uns falsos delictes. Els agents que van protagonitzar aquest incident estan adscrits a la UNO 1, un dels subgrups de la UNOC, departament de la Guàrdia Urbana de Barcelona que ja ha rebut nombroses denúncies per actuacions irregulars els últims anys.
El Síndic de Greuges ho va alertar
La comissaria de la Guàrdia Urbana a les Rambles de Barcelona va ser, precisament, la més questionada a l’informe d’enguany de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) adscrita a la Sindicatura de Greuges de Catalunya. El document fou presentat en roda de premsa al Parlament de Catalunya a finals del mes de desembre, i en el seu redactat s’alertava que en aquest edifici policial es produïen certes irregularitats en la custòdia dels detinguts, la lectura de drets, l’assistència lletrada, i es posava l’accent en el fet que les condicions i ubicació de les diferents dependències del recinte podien facilitar els maltractes. En concret, es deia que “hi ha zones obscures que no són vigilades per cap càmera” i “no existeix cap sala específica adaptada per a fer escorcolls”. L’informe detectava contradiccions, i no va quedar demostrat per part dels responsables policials de la mateixa, si era cert o no que les persones detingudes hi pernoctaven sense màrfaga. Els mateixos agents, però, van reconèixer als inspectors de l’ACPT que no donaven cap àpat a les persones recloses a les cel·les. En el capítol de recomanacions, el propi Síndic Rafael Ribó va instar la Guàrdia Urbana a deixar d’utilitzar les dependències de les Rambles com a centre de detenció.

EXTRET DE:
http://www.setmanaridirecta.info/noticia/nomes-volen-revisar-seu-dni-pero-detenen-li-donen-cops-patades-li-diuen-%E2%80%9Cguarro-mierda%E2%80%9D

No hay comentarios:

Publicar un comentario