martes, 5 de marzo de 2013

BARCELONA: Dijous 7 de març: Cinquena sessió del Cicle de “Topies”: societat del coneixement compartit i comunicació democràtica

-->

Cinquena sessió del Cicle de "Topies": societat del coneixement compartit i comunicació democràtica

El proper dijous 7 de març de 19 a 21 hores es celebra la cinquena sessió del Cicle de "Topies": utopies que ja existeixen, alternatives que ja s'estan practicant, i que, per tant, no són sols ideals als que arribar, sinó camins que es comencen a construir vers aquests ideals. En aquesta jornada parlarem de la transició cap a una societat del coneixement compartit i comunicació democràtica.
imatge: colaborabora.org
Coneixement cooperatiu, en xarxa. Crowdsourcing. Open Data. Cocreació. Comunicació alternativa… Paraules que son part d'una forma de vida on la competitivitat i l'acumulació de coneixement s'entén com a col·lectiu i no com a individu.
Plataformes com la Viquipèdia, xarxes socials com Twitter,  el micromecenatge de Goteo,Verkami, etc. o propostes com les de Creative Commons  han demostrar la capacitat i força que té una societat que treballa conjuntament. Son moltes les persones expertes que defensen que la societat pot ser molt més eficient i creativa si abandonem les pors a compartir les nostres idees, els nostres coneixements o la nostra informació. Es més, si s'impliquem en la creació d'alternatives que posen en el centre l'educació i la comunicació per i de les persones el canvi i manteniment d'un sistema diferent serà molt més fàcil.
La cinquena sessió del Cicle de "Topies" vol demostrar que tot açò és possible. Així, amb el tema central de la transició cap a la societat del coneixement compartit i de la comunicació democràtica, coneixerem les propostes de La TeleLa DirectaEsbiosfera i Xell. Associacions, moviments, fundacions i col·lectius que fa anys treballen per una formació en la col·laboració cultural, educativa i comunicativa.
La dinàmica de la sessió serà participativa, per tant, no dubtes en apuntar les teves idees i compartir-les amb tothom!
TOPIES PARTICIPANTS
  • La Tele. Silvia. Un canal de comunicació lliure, autogestionat i comunitari que es va crear l'any 2003 per l'Assemblea per la Comunicació Social com a resposta a la necessitat de tenir una televisió dels moviments socials, que servís de crítica i alternativa als models de comunicació dominants. LaTele, a dia d'avui, està formada per un grup de persones i col•lectius que consideren vital la lluita per un canal de comunicació transparent, de contrainformació, rigorós, creatiu i diferent. Tot i que treballen de manera totalment voluntària i sense massa recursos, els sobren ganes i forces per tirar endavant.

  • La Directa (Setmanari de Comunicació Directa). Blai. Un mitjà de comunicació en català d'actualitat, investigació, debat, i anàlisi. Amb vocació d'independència. Neix com a projecte d'informació alternativa l'any 2006, promogut per persones que portem anys treballant en col·lectius de contrainformació i comunicació popular. A l'inici, l'objectiu principal és ser un setmanari pensat, dirigit i sostingut des dels moviments socials i per als moviments socials, davant la constatació de que en l'última dècada hi ha hagut un creixement sostingut i notable dels moviments socials rupturistes. Actualment, volen exercir la funció social de denunciar els abusos i injustícies i potenciar les alternatives. Gràcies a una gran xarxa de corresponsalies i col·laboradores arreu dels Països Catalans i el món, des de 2006 el setmanari Directa es publica en paper cada setmana i arriba a les subscriptores i els punts de venda d'arreu.

  • Esbiosfera. Jordi Bonet. va ser primerament una empresa social va al 2007, "Cardedeu per un món millor".  Una associació sense ànim de lucre que el seu objectiu ha estat sempre i serà no només recolzar les solucions als problemes del món sinó donar eines per augmentar el nombre de persones impulsores del canvi. Amb ESBIOSFERA el projecte va fer un pas més cap a  l'acció formativa i educadora. Així, s'estan posicionant com una escola reconeguda pel seu compromís permanent a transmetre i generar coneixements a través del seu pla de formació i acció en l'àmbit de l'agricultura ecològica, l'autosuficiència i ecologia urbana.

  • Xarxa d'Escoles Lliures (Xell)Jordi Mateu. Una associació de persones a favor d'una mirada respectuosa envers les necessitats vitals de la infància. Pensen que educar no significa instruir, ni tan sols ensenyar, sinó més aviat cuidar i acompanyar els processos de vida dels infants, les seves famílies i els nostres propis. La Xell té dos grans objectius: ajudar els nous projectes d'educació lliure i facilitar l'intercanvi entre els que ja funcionen i difondre, des de la proximitat, aquesta mirada respectuosa envers la infància.


Més informació:

Envia un mail a comunicacio@nova.cat i participa!

No hay comentarios:

Publicar un comentario