jueves, 23 de junio de 2011

Catalunya: Puig anuncia una nova unitat dels Mossos per lluitar contra els violents

http://www.3cat24.cat/noticia/1257546/politica/Puig-anuncia-una-nova-unitat-dels-Mossos-per-lluitar-contra-els-violents

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que s'actuarà amb contundència contra els violents i ha anunciat la creació d'una nova unitat dels Mossos per perseguir la violència urbana. En la compareixença del conseller d'Interior, Felip Puig, a petició pròpia, per informar sobre el dispositiu policial desplegat la setmana passada, quan un grup dels anomenats indignats van intentar bloquejar l'accés al parc de la Ciutadella, el conseller també ha lamentat que la societat tingui actituds de vegades massa toves contra els grups radicals. "No podem donar empara a la violència de grups radicals, ni que sigui de bona fe" i, tot i admetre que no va poder garantir la seguretat dels diputats, ha rebutjat les peticions de dimissió i ha assegurat que els objectius bàsics dels dispositiu es van complir. També ha qualificat el moviment dels indignats de "tropa d'infanteria".

Envia-ho
(Opcional)
  • midatextmidatext mida del text
  • imprimirimprimir notícia
  • enviar enviar a un amic
El conseller d'Interior, Felip Puig, s'ha remuntat als fets del 15 de juny, ha explicat que era una actuació il·legal, "clarament prevista al Codi Penal" i ha assegurat que, en vista de la convocatòria "àmpliament amplificada pels mitjans de comunicació", va dissenyar un dispositiu per garantir la sessió plenària al Parlament per "cobrir tres dies seguits". El conseller Puig ha admès que "no puc estar del tot satisfet" i ha afegit, a més, que "les coses haurien pogut sortir millor", però tot seguit ha dit que "crec sincerament que també haurien pogut sortir pitjor".

Objectius complerts

Concretament, el conseller ha reconegut que no va poder garantir la seguretat dels diputats, però Puig, com ja havia explicat, ha reiterat que els principals objectius que s'havia fixat es van complir. El primer era evitar l'ocupació del parc de la Ciutadella; el segon, garantir el desenvolupament del ple amb total normalitat, cosa que també es va aconseguir, tot i que "amb alguna petita incidència". El tercer, que tothom va poder entrar al Parlament, malgrat que "amb molts més impediments dels previstos" i "amb mètodes excepcionals". Puig ha reconegut que els helicòpters eren el pla B. Com a quart objectiu, el responsable d'Interior ha esmentat evitar una espiral de violència, ja que, segons el conseller, se sabia que hi hauria violents entre els que volien fer una protesta "il·legal però no violenta". Puig considera que es va evitar "la proliferació de batalles campals pels barris".

"Tropa d'infanteria"

I és que el conseller ha tornat a parlar de noves "guerrilles urbanes", "explosions puntuals de violència promogudes des de grups interessats", grups, ha afegit, que "s'emparen en els pacífics" i que s'han sentit a vegades que tenen "impunitat total". Puig ha assegurat que sempre ha discriminat entre els violents i els indignats que han volgut portar a terme protestes no violentes, però ha qualificat el col·lectiu dels indignats de "tropa d'infanteria". "Els violents, amagant-se sota les millors formes de l'activisme no violent, acaben provocant la violència", ha assegurat.

El conseller també ha insinuat que hi ha certa permissivitat de la societat amb aquests grups. En aquest sentit, ha lamentat una falta de resposta més clara i contundent de certs sectors intel·lectuals. "No podem donar empara a la violència de grups radicals, ni que sigui de bona fe", ha afegit.

Nova unitat dels Mossos per lluitar contra els violents

Davant la necessitat de donar resposta a "amenaces noves per a l'ordre públic", Puig ha anunciat la creació d'una unitat dels Mossos per lluitar contra aquests grups. Formarà part de la Divisió d'Informació i estarà centrada en la instrucció penal. El responsable d'Interior considera que calen "noves eines i mitjans" de les forces de seguretat i ha afegit que Catalunya va optar per un model determinat i que ara cal reflexionar si s'ha de canviar. També ha explicat que s'està estudiant un nou model de coordinació amb una nova estructura de comandament i que destinarà més efectius de la policia catalana als antidisturbis.

En la seva rèplica a les crítiques rebudes dels grups de l'oposició, el responsable d'Interior ha acusat alguns portaveus de llegir sense haver escoltat les seves paraules i s'ha defensat de les peticions de dimissió assegurant que té el suport del president Mas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario